Vrtlarija Valenta

Vrtlarija "Valenta"
O.P.G.Dario Valenta
10040 Zagreb / Croatia
Tel/Fax: +385 (1) 2946 284
Mob: +385(0)98 373 533
+385 (0)98 819 688
E- mail: info@valenta.hr

Vrtlarija Valenta

Vrtlarija "Valenta" bavi se proizvodnjom i prodajom sadnica ruža, presadnica povrća, rezanog cvijeća u stakleniku i na otvorenom (kala i ruža), balkonskog cvijeća, te proizvodnjom zemlje za cvijeće.

NJEGA I ZDRAVLJE BILJAKA

Svim zaljubljenicima koji se bave uzgojem ruža dosta problema znaju praviti bolesti i štetnici kojima su ruže izložene. Navesti ću samo najvažnije bolesti i štetnike ruža koje susrećemo kod nas i sa kojima uzgajivaći ruža imaju najviše problema.

BOLESTI I ŠTETNICI RUŽA

Od štetnika koje suzbijamo insekticidima prvo se javljaju lisne uši, stoga pri pojavi lisnih ušiju treba prskati insekticidima npr. Confidor SL 200 , Atac EC ili Actara 25 WG koja se kao izraziti sistemik može primjeniti prskanjem ili preko tla .

Kasnije tijekom vegetacije kao opasniji štetnik javlja se resičar (thrips) duhanski ili kalifornijski koji zbog mnogo generacija kojima pogoduje toplo vrijeme zahtijeva više uzastopnih prskanja u razmaku od 3-4 dana a dobro dijelovanje su pokazala sredstva Laser ili Vertimec EC, a dobro djelovanje ima i Confidor.

Uz toplo vrijeme može se očekivati i jači napad štetnika crveni pauk koje možemo suzbiti akaricidom Demitan.

Ostali štetnici kao lisni zavijači, ose listarice ,.razne cikade, lisni mineri nisu poseban problem jer ih upotreba gore navedenih insekticida uspješno suzbija.

Bolesti ruža suzbijamo fungicidima .Najvažnije bolesti ruža su : kao prva javlja se pepelnica ruža koju možemo suzbiti fungicidom Rubigan EC ili Topas ili Domark.

Jedna od najopasnijih bolesti ruža svakako je crna pjegavost ruža koja može izazvati opadanje lišča ali se može prskanjem sa Antracol Combi ili Score 250 suzbiti a ujedno štiti ružei od pepelinice i sive pjegavosti (/botritisa),a dobre rezultate dajeiI prskanje sa Ridomil Gold MZ 68 WP .U srpnju se može javiti i hrđa ruža koju prskamo sa fungicidom Baycor WP 25 koji možemo koristiti zajedno sa Euparen multi pa postižemo i zaštitu za prije spomenute bolesti kao i za sivu pjegavost ili botrytis.

Još se mogu javiti i ostale bolesti ruža kao lažna pepelnica (peronospora sparsa) i lisna pjegavost no one ne bi smjele praviti osobite štete uz upotrebu gore navedenih sredstava za zaštitu. Također mogu preporučiti i jednu univerzalnu zaštitu ruža za manje zahtijevne ljubitelje ruža kao što je kombinirani fungicid-insekticid Piroks Fluid koji štiti ruže od štetnika i bolesti.

Također moram spomenuti da će napade bolesti i štetnika smanjiti pravilna njega ruža, prvenstveno orezivanje, uklanjanje bolesnog otpalog lišča ruža, pravilna prihrana i zalijevanje no to sve ljubitelji ruža već znaju.

Nisam vas zamarao latinskim imenima bolesti i štetnika kao ni preporučenim količinama za upotrebu zaštitnih sredstava jer iz iskustva znam da može doći lako do zabune pa vas zato molim da prije upotrebe pažljivo pročitate priložene upute ili se konzultirate sa educiranim prodavačima u poljoprivrednim apotekama ili ovlaštenim trgovinama. gdje se gore navedena zaštitna sredstva mogu i nabaviti . U nadi da sam pomogao savjetima i iskustvom želim puno sreće i užitaka svim ljubiteljima ruža . Ako imate pitanja ili trebate savjet u vezi njege ruža slobodno nam se preko kontakta obratite.

Zdenko Valenta dipl. ing. agronomije